Naujienos

Atgal

Šiauliuose eilėmis pražydo Poezijos pavasaris

2023-05-24

2023 m. gegužės 24 d. Venclauskių namuose-muziejuje (Vytauto g. 89, Šiauliai) vyko tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2023“ renginys „Poezijos pavasaris Šiauliuose“. Dalyvavo poetai: Juozas Žitkauskas, Aldona Ruseckaitė, Justas Jasėnas, Daiva Molytė-Lukauskienė, Sonata Paliulytė, skaitovas Juozas Šalkauskas, fleitininkas Andrius Radziukynas.

Gegužės 14 d. prasidėjęs 59-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ jau kelias savaites skaitytojus džiugina daugybe įvairių renginių. Įdomioje ir jaunatviškoje festivalio programoje – gyvi susitikimai su įvairių kartų poetais, skaitymai, pokalbiai apie literatūrą, poezijos ir muzikos vakarai, literatūros pamokos, sakralinės poezijos valandos, ekskursijos, parodos. Gausu ir netikėtumų, poezija skleidžiasi kūrybiškiausiais pavidalais: naktiniais vakarojimais, slemo improvizacijomis, dainuojamosios poezijos vakarais ir kt. Iki gegužės 28 d. įvyks net 132 renginiai įvairiose šalyse (Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, JAV, Vengrijoje), o virtualūs tiltai suteikia galimybę susitikti su poetais, gyvenančiais Jungtinėse Amerikos Valstijose, Danijoje, Meksikoje, Vokietijoje.

Pasidžiaugti „Poezijos pavasariu“ galėjo ir šiauliečiai. Venclauskių namuose-muziejuje tradiciškai vyko vienas iš festivalio renginių – poezijos ir muzikos vakaras. Šiauliuose svečiavosi žinomi Lietuvos kūrėjai: knygų „Sakyciniai ir pilniavociniai. Ailėraščiai dzūkų tarmi“, „Dubeltavos išpažintys. Eilėraščiai dzūkiškai ir lietuviškai“ ir kt. autorius, literatūros almanachų sudarytojas, asociacijos „Slinktys“ vadovas Juozas Žitkauskas, Kultūros ir meno premijos laureatė, knygų „Debesiu“, „Per žarijas“, „ Padai pilni vinių“ ir kt. autorė Aldona Ruseckaitė, kunigas, poezijos rinkinių „Artumų Erčios“, „Surink iš pakraščių“ autorius Justas Jasėnas, poetė ir dailininkė, knygų „ Baltojo kiro giesmynai“, „ Kaligrafijos eskizai“ ir kt. autorė Daiva Molytė-Lukauskienė, poetė, aktorė, vertėja, į lietuvių kalbą išvertusi daug užsienio autorių kūrybos, išleidusi knygą „Sonatos“ ir kt. Sonata Paliulytė. Klausytojus džiugino ir skaitovo, ilgamečio radijo diktoriaus Juozo Šalkausko skaitomos eilės bei muzikos garsai – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro fleitininko Andriaus Radziukyno atliekami kūriniai. 

Organizatoriai: Lietuvos rašytojų sąjunga, Rašytojų klubas ir Šiaulių „Aušros“ muziejus

Fot. J. Kirkilaitė