Naujienos

Atgal

Žaliūkių malūnininko sodyboje vyko Velykėlių šventė

2023-04-16

2023 m. balandžio 16 d. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyko smagi Atvelykio šventė – Velykėlės, kurioje netrūks linksmybių ir pramogų tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. 

Šventėje dalyvavo didelis būrys Šiaulių Gegužių progimnazijos kolektyvų: folkloro ansamblis „Gasužis“ (vad. Rosita Kalinienė ir Gendvydas Karpavičius), tautinių šokių kolektyvai „Juostinas“ (vad. Edita Montvilienė) ir „Upynikė“ (vad. Daiva Virakienė), gros Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus), taip pat sulauksime svečių iš Pasvalio kultūros centro Vaškų skyriaus – atvyko vaikų folkloro ansamblis „Bitinėl's“ (vad. Renata Kaziliūnienė). Jaunieji artistai dainavo, šoko, kvietė visus įsijungti į liaudišką ratelį ir drauge budinti žemę.

Nuo senų laikų kiaušinių ridenimas per Velykas ir Atvelykį buvo ne tik gražus žaidimas, bet ir magiškas ritualas. Buvo tikima, kad ridenami margučiai, susilietę su žeme, pažadina ilgai miegojusią žemę, o kartu ir visa, kas gyva – ir vabalėlius, ir žalčiukus, ir gyvates. Manyta, kad gyvatės – požemio gyventojos, globojančios derlių, pavasarį prikelia augmeniją dygti, augti, žaliuoti ir žydėti.

Sekmadienį mažųjų lankytojų, jų tėvelių, senelių, krikštatėvių laukė ir magiškas margučių ridenimas, ir gausybė visokių linksmybių. Rinkome pačius gražiausius margučius, o norintys galėjo ir patys dekoruoti kiaušinius karštu vašku, sužinoti, ką reiškia ant margučio išrašyti saulutės, žalčiuko ar vištos pėdelių ornamentai. Prisiminėme ir velykinio sūpimosi tradiciją. Nuo seno manoma, kad kuo aukščiau per Velykas ar Atvelykį išsisupsi, tuo aukštesni javai ir ilgesni linai užaugs, o vaikai bus smagūs, sveiki, paklusnūs ir greiti. Visi norintys galėjo paragauti svarbiausio šios šventės patiekalo – lauke ant krosnies keptos gardžiosios Velykėlių kiaušinienės ir ant laužo išvirtos kvapnios žolelių arbatos.

Sulaukėme ir  svarbiausios šios šventės viešnios Velykės, kuri tiek mažiems, tiek dideliems atnešė dovanų. 

Šiais metais Šiaulių „Aušros“ muziejus švenčia neeilinį gimtadienį – mini 100 metų jubiliejų. Ta proga Velykėlių svečiai galėjo pasidžiaugti visoje Žaliūkių malūnininko sodyboje pabirusiais spalvingais margučiais. O kiek jų buvo iš viso? Kvietėme suskaičiuoti, kiek margučių papuošė sodybą.

Organizatorė – Žaliūkių malūnininko sodyba, rėmėjos: Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto  savivaldybė, draugas – ŽŪB „Ginkūnų paukštynas“.
Fot. E. Tamošiūnas