Naujienos

Atgal

Metų kovoje prie Žaliūkių vėjo malūno nugalėjo Kanapinis

2019-03-03

Šiais metais šiauliečiai buvo kviečiami pradėti švęsti Užgavėnes šeštadienį. Norėdami kuo greičiau išvyti žiemą, Žaliūkių malūnininko sodyboje šeštadienį rinkosi persirengėlių būriai, garsiai skambėjo ne tik dainos, bet ir mušami puodai, nuo judrių šokių drebėjo žemė, o į dangų kilo gerai iškūrentos pirties dūmai.

Šiauliečiai ir miesto svečiai susiburti po malūno sparnais buvo kviečiami jau aštuntą kartą, juos linksmino ir pašokti kvietė folkloro ansambliai iš Vilniaus, Mažeikių, Šeduvos, Šiaulių.

Antrus metus iš eilės sodyboje veikė pirtis ant ratų „Angelai ir demonai“, kurioje laukė specialiai šiai šventei ypatingą vanojimo programą paruošę patyrę pirties meistrai. Sušalusius taip pat šildė Šiaulių universiteto Botanikos sodo specialistų verdama žolėlių arbata, muziejininkų paruoštas šiupinys.

Ukrainiečių asociacija „Karpatai“ ir Šiaulių rusų kultūros centro studija „Kalina“ šventę paįvairino pristatydamos kulinarinį paveldą bei supažindindamos su savo tautų tradicijomis.

Įvyko ir laukiamiausia metų kova – savo jėgas surėmė Kanapinis ir Lašininis. Po įtemptų grumtynių Lašininis spruko iš malūno teritorijos, pripažindamas Kanapinio pergalę. Netrukus užsiliepsnojusi Morė tik patvirtino – žiemos demonai išvaryti, įsigalės pavasaris.

Šiųmetė šventė stebino folkloro ansamblių gausa. Iš Vilniaus atvyko „Jorė“ ir „Tyklė“, iš Mažeikių – „Alksna“ ir „Alksniokā“, iš Šeduvos – folkloro ansamblis ir humoro grupė „Sprandžina“. Būtina paminėti, kad net trys iš atvykusių folkloro ansamblių – „Jorė“, „Alksna“ ir „Alksniokā“ – yra įvertintos aukščiausiu šalyje mėgėjų meno apdovanojimu „Aukso paukštė“.

Užgavėnėse pasirodė ir šiauliečių kolektyvai: „Margulis“, „Gasužis“ ir „Vieversėlis“. Ypatingą progamą šventei paruošė iš Šiaulių rajono, Drąsučių kaimo atvažiavusi liaudiškos muzikos kapela „Ringuva“ ir moterų klubas „Gyvenimo prieskoniai“.

O kur dar Užgavėnių jomarkas, čia pat kepti įvairių rūšių blynai, lauko pramogos ir žaidimai. Dalyvavusieji patvirtins – žiema išvaryta triukšmingai, linksmai ir skaniai.

Organizatorė Žaliūkių malūnininko sodyba. Rėmėjos: LR Kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė.
Draugai: Šiaulių universiteto botanikos sodas, pirtis ant ratų „Angelai ir demonai“.